Annika Sörenstam är en golfspelare hemmahörande i Sverige. Sörenstam föddes 1970 i Viksjö. I sin ungdom var hon intresserad av både tennis och slalom, och kom sedermera att utveckla ett intresse för golf. Även om hon inte var en stor talang inom golf hade hon en enorm träningsvilja. Hon kom att bli professionell golfspelare genom Ladies European Tour 1992 och LPGA-touren 1994. Hennes meriter inom golf, vilka presenteras närmare senare i denna artikel, har gjort henne till en av de mest framgångsrika golfspelarna någonsin. Hon är överhuvudtaget en av Sveriges främsta idrottare. Trots att Sörenstam beviljats amerikanskt medborgarskap genom sitt äktenskap med en amerikansk medborgare, har hon också behållit sitt svenska medborgarskap, och spelade alltid för det europeiska laget i damernas golftävling Solheim Cup. Sammanlagt har hon segrat 72 gånger under sin verksamma tid som golfspelare.

Sörenstams majorsegrar

Major-tävlingar är benämningen på de största golftävlingarna som också anses vara synnerligen prestigefyllda. Damernas major-tävlingar i golf kännetecknas av att de spelas över 72 hål, istället för över 54 hål, vilket är standard i slagspelstävlingar. LPGA definierar fem tävlingar som major-tävlingar i dagens läge och Annika Sörenstam har under sin verksamma tid intjänat ett flertal olika majorsegrar inom dessa tävlingar. Hon har exempelvis vunnit US Women’s Open tre gånger, Kraft Nabisco Championship tre gånger, LPGA Championship tre gånger och Weetabix Womens British Open en gång. Segrarna i dessa tävlingar har gett Sörenstam utmärkelsen Rolex Player of the Year hos LPGA sammanlagt åtta gånger. Denna siffra är det högsta antalet gånger som en enskild spelare tilldelats titeln sedan utmärkelsen började delas ut 1966. Många undrar om en annan spelare någonsin kan nå upp till detta.

LPGA-touren

LPGA-tourne är amerikanska proffstävlingar inom golf för damer. Denna golftour organiseras av organisationen LPGA. Touren består av sammanlagt 35 tävlingar, av vilka Sörenstam deltagit och vunnit ett stort antal. Under tiden 1995–2008 har Sörenstam vunnit 68 segrar i LPGA-touren. Några av Sörenstams återkommande segrar i LPGA-touren under denna tid är Samsung World Championship of Women’s Golf, Michelob Light Classic, Welch’s/Circle K Championship, Mizuno Classic, MasterCard Classic och ADT Championship. Exempel på segrar som hon vunnit en gång under LPGA-touren inkluderar GHP Heartland Classic och SBS Open at Turtle Bay. Under sitt sista år vid LPGA-touren vann hon segrar i SBS Open at Turtle Bay, Stanford International Pro-Am och Michelob ULTRAOpen at Kingsmill. Under 2001 vann hon 11 segrar under årets LPGA-tour. Världsranking för damer i golf infördes sedermera 2006, varpå Sörenstam omedelbart toppade listan och höll sig på toppen ytterligare 60 veckor.

Europatouren och övriga segrar

Europatouren är en golftävling som primärt anordnas för spelare i Europa, men med ett visst antal spel också i Asien, Afrika och Australien. I Europatouren har Sörenstam vunnit 12 segrar under tiden 1995–2006. Hon vann bland andra Compaq Open tre gånger under denna tid, OVB Damen Open en gång, Hennessy Cup en gång och ANZ Ladies Masters två gånger. Utöver Europatouren och den tidigare nämnda LPGA-touren, där Sörenstam vunnit flera prestigefyllda segrar, har hon också vunnit en hel del andra segrar prestigefulla segrar på golfbanan. Dessa inkluderar Swedish International 1991, World Amateur Champion 1992, Holden Australian Open Championship 1994 och senast 2008 vann hon seger i Women’s World Cup of Golf. Sörenstam avslutade sin ytterst framgångsrika golfkarriär strax därpå med en birdie i Europatouren i Dubai, där hon fick sjundeplats.

Urval av utmärkelser och övriga nämnvärda bedrifter

Liksom nämnts ovan, tilldelades Sörenstam utmärkelsen Rolex Player of the Year åtta gånger av LPGA. Denna utmärkelse tilldelas den golfspelare som samlat flest poäng bland de tio bästa spelarna i varje tävling. Utöver denna utmärkelse har Sörenstam tilldelats ett flertal andra prestigefyllda utmärkelser inom golf. Några av dessa inkluderar Jerringpriset, ESPY Award och Vare Trophy. Sörenstam har också tilldelats Hans Majestät Konungens medalj i 8:e storleken med högblått band. Några andra nämnvärda bedrifter av golfspelaren under hennes karriär är exempelvis att hon under sitt spel i Moon Valley Country Club gick runt på 59 slag, vilket gjorde henne till den första kvinnliga golfspelaren att lyckas med detta. Hennes sammanlagda antal segrar på 72 överskrids endast av två andra kvinnliga spelare, Mickey Wright och Kathy Whitworth. Hon är helt klart en av våra största genom tiderna.