Inom alla former av sport krävs det en enorm disciplin för att kunna lyckas, man måste skaffa sig både kunskap och ge det tid. Man kan inte vara bäst på en gång utan man måste öva, just det är den stora nyckeln i frågan hur man blir bra på golf. Ge det tid och öva. Den andra faktorn som också har en stor betydelse i din utveckling är vad det är för kvalitet på ditt material. Är det rätt klubbor för dig och har du alla du behöver? I den här artikeln kommer några användbara tips för hur man blir bättre på golf att tas upp. Det finns flera saker som påverkar, och den här artikeln är givetvis inte uttömmande, men syftet är att ta upp några viktiga saker.

Välj rätt utrustning

Hur ska man välja rätt klubba i golf? Vad bör man tänka på? Det första de flesta tänker på är att välja en kortare klubba för korta hål och längre klubbor för långa hål. Längden är dock inte allt som bör tas i beaktande. Andra faktorer som har en betydelse för hur väl spelet kommer att te sig är vindriktning och eventuella naturliga hinder vid landningsområdet. Det viktigaste är dock att ta i beaktande vilken typ av inspelsslag man kan förvänta sig, detta för att undvika alltför stora avstånd inför inspelsslagen. Den typ av golfklubba som tillåter korta och höga inspelsslag kallas i engelskan för “lob wedge” och är en sorts järnklubba. Andra material som är vanliga i golfklubbor är träklubbor för långdistansslag och olika sorters järnklubbor för olika typer av slag.

Hur håller man klubban rätt?

En nybörjare i golf kanske inte känner till att olika grepp påverkar slagen i hög grad. Det spelar en stor roll hur man ska hålla klubban för att slagen ska bli så precisa som möjligt. Vilket är då det optimala sättet att hålla en klubba när man spelar golf? Klubban bör hållas i ett fast grepp, då ett löst grepp inte möjliggör den styrka som krävs för att få in ett precist slag. Ett bra sätt att få in ett stadigt grepp är att följa dessa instruktioner: 1. Ta tag i klubban med den behandskade handen så att du har klubban mellan den första knogen och handflatan. 2. Placera din oklädda hand bekvämt runt handtaget, så att tummen vilar ovanpå pekfingret. Detta ger dig ett stadigt och bekvämt grepp om klubban.

Hur siktar man?

Det finns vissa saker att tänka på när man ska sikta in ett slag. Att bara slå utan att sikta leder med största sannolikhet till att slaget blir misslyckat och det krävs flera slag för att komma i mål. Det misstag som många golfspelare gör när de siktar in ett slag är att de fokuserar allt på stansen. Vissa tänker sig att de ska ha fötterna riktade mot målet, andra menar att det är bättre att ha skuldrorna parallellt mot målet. För ett bra slag krävs det dock att man först och främst bedömer målets position med utgångspunkt bakom bollen. Då får man möjlighet att bättre se hela hålet och vägen till det. Placera sedan slagytan mot bollen och tänk på att placera klubban rätt innan du intar din stans.

Vindens betydelse för ett lyckat spel

Slutligen har också vinden stor betydelse för hur ett slag ter sig, men det behöver inte betyda att en blåsig dag inte lämpar sig för golfspel. Det som proffsspelare vet är att det är viktigt att justera sitt slag så att bollen hamnar i medvind istället för att slå in ett kraftigt slag i motvind. Om vinden blåser från höger till vänster, är det fördelaktigt att sikta in slaget lite mer mot höger för att vinden sedan ska föra bollen mot målet som finns mot vänster. Följaktligen blir processen den motsatta om vinden blåser från vänster till höger – då bör slaget siktas lite mer mot vänster för att vinden ska föra bollen mot målet. En annan viktig sak att ha i åtanke när man spelar en blåsig dag är att slagen inte behöver vara kraftigare för vindens skull, utan endast rätt siktade.