Jesper är son till Bosse Parnevik, känd revyartist, skådespelare, Tv-profil, imitatör och komiker. Jesper Bo Parnevik är född år 1965 i Botkyrka utanför Stockholm. Golfintresset etablerades av hans far, vilket resulterade i att Jesper Parnevik tidigt började spela golf. Pappa Bosse var tokig i golf, på deras tomt i Botkyrka lät han anlägga både en träningsgreen och en driving range. Det var som upplagt för att öva, spela och ha kul, närhelst Jesper kände för att spela golf fanns det tillfälle. Grabben Jesper övade golfsvingen och bollarna sköts från driving rangen på tomten – i sjön bakom huset guppade de flytande golfbollarna. Frågan är om Jesper utan sin fars stora golfintresse skulle ha blivit den framgångsrika golfspelare han är? Bosse Parnevik skall nog ges en eloge för att på ett lekfullt sätt introducerat golfen i den unge sonens liv.

Uppväxtåren och USA

När Jesper Parnevik endast var 15 år fyllda åkte han över till USA för att spela golf. Resorna till USA var strategiska, det här är landet du skall befinna dig i, om en golfkarriär skall uppkomma snabbt. Jesper Parnevik återvände till USA och Florida när han var 19 år, denna gång för att bosätta sig i Palm Beach. Den unge Jesper hade tilldelats ett tvåårigt golfstipendium för att kunna läsa på college här. Orsaken till att han hamnade specifikt i Palm Beach var enligt honom själv på grund av kopplingen till Sven Tumba. En god vän till familjen Parnevik. Vid den här tidpunkten var golfen en ganska stökig sport, under golftävlingarna kunde det festas, drickas och rökas. Den atletiska sidan av sporten med rätt kost, fysisk aktivitet och träning var för många amerikanska golfspelare vid tidpunkten rent nonsens.

Golfkarriären för Parnevik

Jesper Parnevik kom att fara som en jojo mellan att bo i Sverige och i Florida. Beslutet att flytta över till Florida fullt ut kom året 1994. Vid tidpunkten var Jesper 29 år och det var i samband med flytten som även hans golfkarriär på riktigt skulle börja få luft under vingarna och lyfta. Mellan åren 1994–1997 var Jesper nära två stora vinster och han hamnade på andraplats i British Open Golf. Prispengarna var ändock höga. På första plats har Jesper hamnat i USA:s PGA Tour totalt fem gånger! År 2000 världsrankades Jesper Parnevik som den 7:e bästa golfspelaren i världen. Vid den tidpunkten köpte Jesper ett hus i Florida för cirka 90 miljoner svenska kronor. I golfen handlar det sällan endast om vinstpengarna, stora pengar finns även inom reklamintäkterna, därav dessa enorma summor.

Parnevik och sponsringsavtalen

Jesper Parnevik uppmärksammandes inte endast för sin skicklighet som golfspelare. Han syntes även på golfbanan, en excentrisk klädstil som förmodligen stack någon i ögonen. I motsats till flera andra golfare var den traditionella klädstilen inget för Jesper. Kepsskärmen skulle vara uppfälld, varför inte knallgul och till det ett par chockrosa golfbyxor. Ett relativt nystartat klädföretag fick upp ögonen för Jesper och samarbetet mellan svenska klädföretaget J Lindeberg och Jesper Parnevik blev ett faktum. Mellan åren 1997–1998 blev Jesper Parnevik klädföretagets ansikte utåt. Idag äger han inga andelar i J Lindeberg alls. Istället har golfstjärnan ett sponsringsavtal med Cobra Puma Golf och det är deras kläder han bär på golfbanan idag. Vad sponsringsavtalen inbringar ekonomiskt åt Parnevik är svårt att säga. Vad Jesper Parnevik spelat in i vinstpengar på golfbanan är lätt räkna ut – sammanlagt än så länge, cirka 125 miljoner svenska kronor.

Jesper Parnevik – de senaste åren

En olycka drabbade Jesper Parnevik år 2012 i samband med att han skulle vinscha upp en båt. Hans hand kom i kläm och ett finger krossades. Efter detta har hans golfkarriär mer och mer hamnat i skymundan. Hela familjen Parnevik valde att delta i en TV-serie åt TV3 med säsongspremiären år 2015 och vann samma år Kristallen-priset under kategorin “Årets reality program”. Inte en golfvinst men ändock en vinst. Hela fyra säsonger av den populära TV-serien har producerats, varav den sista säsongen sändes 2018. Golfkarriären verka i nuläget gå trögt för Jesper Parnevik. För två år sedan 2017 på Champions Tour missade Jesper Parnevik tourfinalen helt. Att handskadan från 2012 fortfarande påverkar hans golfspelande råder det inga tvivel om. Om Jesper återigen kommer att komma upp till samma spelnivå som tidigare är det ingen som vet.