Scandinavian Masters är en känd golfturnering som varje år spelas i Sverige, den är en del i PGA European Tour. Turneringen spelas under sommaren på banor inom Sveriges gränser men vilken bana turneringen spelas på varierar för varje år. I Stockholm på Drottningholms Golfklubb år 1991 spelades för första gången Scandinavian Masters. Colin Montgomerie, som kommer från Skottland, blev då den första mannen att lyckas vinna tävlingen. Montgomerie blev förutom första vinnare av Scandinavian Masters även första spelaren någonsin att kamma hem ett sexsiffrigt belopp i pund under Europatouren. Scandinavian Masters som tävling kom till genom att man slog ihop två tidigare stora golftävlingar i Sverige, PLM Open och Scandinavian Enterprise Open (SEO). Scandinavian Enterprise Open hade innan man slog ihop tävlingarna till en spelats sedan år 1973.

Första svenska segern

Tävlingen spelades som sagt för första gången på Drottningholms Golfklubb, men det finns, som nämts ovan, ingen fast plats där tävlingen anordnas utan tävlingen äger rum på olika håll i vårt avlånga land. Barsebäck Golf & Country Club stod för arrangemanget år 1992 och Nick Faldo, dåvarande världsetta, gick då segrande ur tävlingen. En bit över 80 000 åskådare tog sig då dit för att njuta av golf i världsklass, en riktig publiksuccé. Första svensk att gå segrande ur tävlingen var Jesper Parnevik då han år 1995 vann med 5 slag före Colin Montgomerie. 122 000 personer fick uppleva Parneviks historiska seger på plats, även detta år spelades tävlingen på Barsebäck Golf & Country Club i Skåne. Barsebäck Golf & Country Club är ständigt återkommande arrangörer av Scandinavian Masters, och där fick vi också andra svenska vinnaren av tävlingen år 1997, nämligen Joakim Haeggman.

Arlandastad Golf

År 2007 ägde tävlingen rum för första gången på Arlandastad Golf, segrande inför fullsatta läktare blev den finske Mikko Ilonen. Året därpå skulle Scandinavian Masters även då spelas på Arlandastad Golf och gav oss då en dag värd att minnas. Peter Hanson, som är född 1977 i Svedala, tog tidigt ledningen under tävlingen och lyckades med nöd och näppe hålla undan hela vägen. Hanson gav oss en efterlängtad svensk seger på touren med endast ett slag ner till konkurrenterna. Tävlingen spelades 4 år i rad på Bro Hof Slott Golf Club mellan 2010 till 2013. På Bro Hof Slott Golf Club år 2011 fick vi även där en svensk segrare, Alexander Norén. Norén har efter denna seger lyckats ta hem turneringen ytterligare en gång år 2015 och denna gången var det på banan PGA National Sweden.

Namnet på tävlingen

När Scandinavian Masters startade år 1991 så fick även tävlingen gå under samma namn som sponsorn. I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet fick turneringen lägga till några sponsorer i benämningen och namnen ändrades då till Volvo Scandinavian masters och Scandic Carlsberg Scandinavian Masters. År 2007 gick tävlingen tillbaka till ursprungsnamn men det var kortvarigt, redan året därpå ändrades namnet till SAS Scandinavian Masters. Tre år senare fick banken Nordea en del av namnet, Nordea Scandinavian Masters. Nordea har hållit sig kvar sedan dess men med en liten justering, sedan 2011 går tävlingen under namnet Nordea Masters. Nordea Masters räknas idag som en utav de mest prestigefyllda tävlingarna man kan vinna under hela touren. Publiksnittet är alltid högt och det är endast British Open som lyckas locka fler åskådare till tävlingarna.

Följa Nordea Masters

Det är många svenskar som årligen söker sig till banan för att följa golfspelarna från första parkett men det finns även möjlighet att följa turneringen från Tv-soffan. SVT brukar vanligen sända tävlingen vilket ger många svenskar hemma i soffan möjligheten att kunna följa med i vad som händer på banan. 2018 års upplaga flyttades från att spelas i juni till augusti vilket gjorde att den krockade med bland annat Wyndham Championsship. Just Wyndham Championsship valde vår svenske storstjärna Henrik Stenson att spela istället och var då tvungen att tacka nej till Nordea Masters. Trots att Henrik Stenson inte deltog och inte heller Alexander Norén lockade tävlingen storpublik och förköpsbiljetterna slog rekord i försäljning. Direktören för tävlingen vill i framtiden att turneringen ska spelas i slutet av sommaren då det ger bättre förutsättningar för både biljettförsäljning och väderlek.