Sverige har många golfentusiaster. Det är därför ganska självklart att vi också har en mängd bra och vackra banor. Banorna är utspridda över hela landet och ligger vid vattnet såväl som långt inne i skogen. Flera av dem är mycket vackra, vilket förstås inte skadar när du ska ta en runda. När tidningen Readers Digest skulle utvärdera vilka som är Nordens 100 bästa banor, hamnade 55 svenska banor på topplistan. Estetik och omgivningar stod för 20 procent av betyget. Lika viktigt var spelytornas underhåll. Allra mest vikt, 60 procent av betyget, gavs åt bandesignen och arkitektoniska värden på banan. Klubbhus, omklädningsrum, restauranger och liknade har inte vägts in i betyget alls. Men vilka är egentligen de bästa banorna? Här nedan kan du läsa om topp 10 bland golfbanor i Sverige.

Sveriges tre bästa banor

Den allra bästa banan i Sverige anses vara Bro Hof Slott GC -Stadium Course. Flera kända arkitekter fick skicka in förslag på bandesign när det var dags att bygga banan, men Robert Trent Jrs förslag var det som föll ägarna mest i smaken och visst har de lyckats. Med några få svagheter är banan ändå den bästa i Norden. En annan omtyckt bana är Falsterbo GK. Den har funnits sedan 1934 och klubben sätter en ära i att sköta den som den alltid har skötts. Spelarna tröttnar ändå inte och upplever att det alltid finns något nytt att upptäcka på denna väl genomtänkta bana. Visby GK har Gotlands bästa bana och ett öppningshål som blivit utsett till Sveriges bästa. Banan som ligger mycket vackert vid havet har dock haft problem med skicket periodvis.

Ullna och Barsebäck – två toppbanor

En bana signerad Jack Nicklaus finns också bland de allra bästa banorna i Sverige, nämligen banan som sköts av Ullna GC. Sven Tumba gav den kända banarkitekten och golfspelaren i uppgift att rita en sträckning nära vattnet och när banan öppnade 2012 hittade många svenska golfspelare en ny favorit. En klassiker bland svenska banor är Barsebäck G&CC – Masters Course. Den här banan var länge värd för Nordea Masters och har därför alltid varit en av de mest aktuella i golfsverige. Nu har man dock inte kvar tävlingen, vilket gör att man inte lika ofta hör talas om banan. Den är dock precis lika bra som förut, och förtjänar att nämnas bland de allra främsta. Skicket på banan brukar vara i det närmaste perfekt och bidrar till den fantastiska spelupplevelsen banan erbjuder.

Halmstad GK och Vasatorps GK

Halmstad GK – Norra banan. Här har vi en till klassiker bland banor. Banan blev klar för spel under 1960-talet och fortfarande vallfärdar svenska golfspelare hit för att spela. Halmstad är överhuvudtaget en stad för den som uppskattar golf och staden utsågs år 2000 till Sveriges golfhuvudstad. I Halmstad finns flera bra anläggningar för den som vill prova att spela många nya banor under en långhelg eller ett veckobesök. Vasatorp är en annan av Sveriges toppbanor. Här har man byggt upp en platt och trist mark till en mästerlig golfbana. Spelare som testat banan menar att den erbjuder balans och glädje. Vissa tee medför en rädsla för att slå bort bollen, även om den risken egentligen inte är överhängande. Bästa hålet anses vara nummer 13 med ett par 4, på grund av att den utmanar spelaren på rätt sätt.

PGA Sweden International och Sand GC

PGA Sweden National Links har enligt omdömen några av landets absolut bästa korthål. Banan är skapad av Kyle Phillips och ger dig en upplevelse av en linksbana värd namnet. Banan ligger nära Malmö och är det klart väder kan du se ända till stadens landmärke Turning Torso. Vill du ha en utmaning rekommenderas du att spela på Sand GC. Du kommer att behöva spela bollen på kreativa sätt för att ta dig runt de 18 hålen som är lokaliserade mitt i de småländska skogarna. Sverige har otroligt många bra banor och att välja de bästa är inte ett enkelt uppdrag. Samtidigt är det du som spelare som avgör vad som är en bra eller dålig bana. Därför är det bara att du provar dig fram när du ska kora din egen favorit bland Sveriges golfbanor.