Så tidigt som år 1888 fick Sverige sin absolut första golfbana. Två bröder, med rötter en bit utanför Jönköping, anlitade en engelsk trädgårdsmästare för att anordna en golfbana. Resultatet blev endast en 6-hålsbana. Några år senare, år 1902, invigs Sveriges allra första golfklubb i Göteborg. Det svenska golfförbundet bildas ytterligare ett par år senare, närmare bestämt 1904. Gustaf Adolf Bielke var en golfare som tillhörde Lidingö GK, han blev förste svensk inom den svenska golfen att få internationellt erkännande då han under 50- och 60-talet vann flertalet stora tävlingar. Golfen var länge en mansdominerad sport i Sverige men Liselotte Neumann satte Sverige på golfkartan även för kvinnor under 1980-talet. Neuman vann US Women’s Open första gången hon deltog år 1988 och blev därmed första svensk att vinna en major.

Annika Sörenstam

Ett namn som alla inom golfvärden känner till är Annika Sörenstam. Sörenstam anses av många vara den absolut bästa kvinnliga golfaren genom tiderna. Sörenstam ligger på en tredjeplats av flest vunna segrar på LPGA-Touren, hon har lyckats vinna hela 72 stycken. Totalt har hon vunnit 10 stycken majors, den första 1995. Än idag är det ingen kvinnlig golfare förutom Annika Sörenstam som lyckats med bedriften att gå en runda på 59 slag. Trots att hon lagt ner sin karriär för över 10 år sedan är hennes namn fortfarande ständigt återkommande när man pratar om de största inom sporten. Sörenstam har under sin karriär tjänat ihop över 20 miljoner dollar i prispengar. En avgörande faktor till att Sörenstam varit så överlägsen år efter år var hennes fysiska styrka och hårda träning.

Jesper Parnevik

Jesper Parnevik är med sina 5 PGA-vinster en av de mest framgångsrika svenska golfarna genom tiderna. När Parnevik var som bäst rankades han som nummer 7 i världen. Det är dock inte bara för sina golfkunskaper som Parnevik blivit världskändis utan även för sin klädstil under de stora tävlingarna. Det normala och det som alla klädde sig i under tävlingar var neutrala kläder som inte sticker ut, det ändrade Parnevik på genom att ofta klä sig i färgglada kläder. Att skärmen på kepsen alltid var uppviken under tävlingar kännetecknar också Parnevik på golfbanan. Jesper Parnevik har spelat ihop en bit över 14 miljoner dollar under sin professionella golfkarriär. Efter sin golfkarriär har Jesper med familj fått en egen serie på Tv där familjen bjuder in olika kändisar till sitt hem i Florida.

Henrik Stenson

Den hitintills mest framgångsrika svenska manliga golfspelare heter Henrik Stenson. Stenson är född 1976 och har sina rötter i Göteborg. Stenson blev år 2016 första manliga svensk att lyckas med bedriften att vinna en majortävling. Denna bedrift lyckades han göra i en prestigefylld tävling i Skottland. Stenson låg efter täten med 5 slag efter första dagen men lyckades ta sig förbi alla konkurrenter på ett otroligt sätt på dag 2. Sedan han blev golfproffs år 1999 har Stensson fått priset som årets golfare hela fem gånger. Utöver det har han även tilldelats det svenska Jerringpriset år 2013 och kammat hem bragdguldet en gång, år 2016. Samma år som han fick bragdguldet lyckades han kamma hem ett OS-silver i Rio De Janerio efter en knapp förlust mot engelsmannen Justin Rose

Att lyckas som golfare

Vi har i Sverige lyckats få fram ett stort antal golfare på elitnivå. En gemensam faktor de flesta har är att de ganska tidigt i karriären flyttar till varmare breddgrader, för att kunna spela på bra golfbanor året runt är avgörande för att nå toppen. Jesper Parnevik har avslöjat en faktor som hjälpte honom inom golfen och det var att kunna visualisera. Han menar att det är väldigt givande att först gå igenom målbilder och slag i huvudet innan man går ut på banan för att göra det rent praktiskt. Henrik Stenson har själv uttalat sig om att det är hård träning som gäller till en början, både teknik och fysik. Stenson menar även att för att kunna bli bäst så är det helheten som är viktigast och då innefattar det även god kunskap inom kost.