Vilken är den bästa golfbanan du någonsin spelat på? Och tvärtom, vilken är den sämsta du spelat på? När du har en eller flera banor i åtanke, kan du se någon särskild orsak till varför du uppskattar att spela på den ena men inte den andra? Det kan vara svårt att veta exakt vad det är som avgör, men det finns flera saker som gör en bana till spelarnas favorit – eller tvärtom. Det handlar om exempelvis underhållet av banan, sträckningen, designen, banans enhetlighet och hur den utmanar dig som spelare. Alla banor är olika och det finns många att spela sig igenom. Här får du veta vad du ska titta på, för att veta om en bana är bra eller inte. Det kan säkert hjälpa dig att hitta nya favoriter.

Typer av golfbanor

Som golfspelare kan det vara bra att veta att det finns sex olika typer av banor och vad som skiljer dem åt. Hedbana: Placeringen av hedbanan är öppen och här finns ingen skyddande växtlighet. Inte oväntat kan det bli blåsigt på en hedbana och det är det hos Varbergs GK också. Banan är en utmaning, och därför favorit hos många spelare. Linksbana: Hos PGA Sweden National finns en linksbana designad av Kyle Phillips. Banan har sedan öppningen 2009 rankat sig som en Sveriges bästa alla kategorier. Linkbanans kännetecken är att den har lagts ut över den naturliga terrängen. Parkbana – Tänk dig den klassiska bilden av en golfbana. Välansat gräs och snyggt byggda vattenhinder kantas av uppvuxna och gröna träd. Där har du parkbanan. En pärla som nämns bland parkbanorna i Stockholmsområdet är Salems GK.

Fler bantyper

Golfbanor som ligger vid vattnet har vi gott om i Sverige eftersom vi har väldigt långa kuststräckor. Många gillar också att spela på en seasidebana – på grund av utmaningarna som det kan ge spelaren. Barsebäck GK har en av landets bästa golfbanor, och som delvis är seaside. Skogsbana – Förutom kust har vi i Sverige skog. Skillnaden mellan en park- och en skogsbana är att den förra är betydligt vildare i sin placering. Du spelar kort och gott i skogen. I mörkaste Småland hittar vi Sveriges kanske mest uppskattade skogsbana, hos Sands GK där varje hål tvingar dig att hitta på nya lösningar. Den sista typen av bana är Ängsbanan – Spelas i en miljö som har en ängskänsla. Öppnare och vildare än parkbanan, men omgiven av träd vilket gör den mindre blåsig. Utanför Stockholm hittar du en ängsbana i skärgårdsmiljö hos Ingarö GK.

Faktorerna som utmärker en bra bana

Även om en designer ofta är begränsad av hur marken där banan ska byggas ser ut, går det ändå inte att missta en bra grundtanke i banans design. Du som spelare ska bli belönad för att du tar risker, genom hur bunkrar och andra hinder är placerade på bollens väg mot green. Hur hänger banan ihop? Det här är nästa sak att titta på och det som på slutet av rundan får dig att känna att helheten av banan är större än varje hål var för sig. Vi vill känna att vi upplever något nytt under varje hål på en golfrunda. Är de alla lika tröttnar vi. Banan behöver förstås ha olika par, allt från 3 upp till 6 för att en bana ska kännas varierad. Sedan ska det finnas olika sammansättning av bunkrar eller vattenhinder för varje hål.

Variation och underhåll

Det som kanske märks först när du kommer till en ny bana är underhållet. Hur ser gräset och andra viktiga delar av banan ut? Sträckningen av banan är en annan viktig faktor och spelar roll för upplevelsen av din golfrunda. Kommer exempelvis vinden från samma håll hela tiden när du spelar, blir det snabbt för likartat spel vilket får dig att tappa intresset. Det är också viktigt att banan utmanar dig som spelare. Varje gång du går en runda ska du helst utvecklas i ditt spel. Även om bra banor utmärks av vissa kriterier är det dina egna preferenser som avgör, och till sist är det ändå du som spelare som bestämmer om en bana är bra eller inte. Genom att prova att spela olika typer av banor kan du komma fram till vad du föredrar.