Betting på golf

Betting på golf

Golf är en av de sporter i världen där det är mest pengar inblandande, tillsammans med bland annat tennis och hästsport. Att spela golf på högsta nivå genererar ofantligt stora summor pengar, och som vinnare av vissa tävlingar kan man vinna prispengar som räcker till flera års livsförsörjning. Anledningen till att golf är en pengarik sport är dels för att den anses vara lite finare än många andra då den spelades av adeln och de rikare invånarna för flera hundra år sedan. Det är därför många lyxiga märken väljer att göra sin reklam i golfen eftersom det fortfarande är många med förmögenheter som spelar sporten. Det är bortkastade pengar för företag som säljer dyra produkter och tjänster att göra reklam för en målgrupp där det inte är många som har råd att köpa det företaget gör reklam för. Exempelvis Rolex och Omega är typiska företag som syns under stora golftävlingar, på ridsportstävlingar eller längs arenan på en tennismatch. Detta är dessutom en av anledningarna till varför det är så mycket vinstpengar i golf. Ytterligare en anledning till varför vinnarna kan få flera miljoner för en vinst är för att många bettar på sporten. Det är en enorm industri att betta på golf eftersom det dels finns mycket att betta på, samt att det är många som finner intresse i att följa en och samma spelare under en säsong och förutse hur hen spelar på en viss bana och därmed betta. Dessutom finns det mycket pengar att kamma hem i betting på golf eftersom det är många som bettar, varav många av de som bettar satsar rätt stora summor pengar.

 

Att tänka på

Det som gör betting på golf lite intressant till skillnad från andra sporter är att eftersom en golftävling spelas utomhus och pågår i ungefär 4-6 timmar, så kan det hända en del med vädret under den tiden. Ibland behöver de avbryta spelet för att det är för dåliga förutsättningar för spelarna att det inte blir rättvist. Det drabbar givetvis bettingen, men om man som spelare satsat pengar på en spelare som aldrig fick starta på grund av vädret så får man tillbaka sina pengar och den resterande bettingen på de spelare som kunde spela klart sina 18 hål är som vanligt. Det innebär att om en toppspelare som många satsat pengar på inte får starta, kan en annan spelare ta hem vinsten som inte var lika högt rankad, vilket i sin tur innebär att de få personer som bettat på spelaren kan kamma hem enormt stora summor pengar.

Vad kan man betta på?

Det finns flera olika spel att betta på inom golf, bland annat turneringsspel, vinnarspel, gruppspel och 18-håls spel. Vinnarspel handlar kortfattat om att förutspå vem som kommer att vinna tävlingen, det vill säga få minst antal slag på 18-hål. Turneringsspel går ut på att betta på den spelare man tror kommer att få den bästa placeringen efter en turnering, vilket kan vara en säsong eller ett visst antal matcher beroende på vad det är för turnering. Här kan man både betta på en viss golfspelare men även vem som placerar sig bäst av två golfspelare, vilket är lite lättare eftersom det är 50/50 chans att man vinner. Dock får man inte välja vilka spelare som helst utan bettingsajterna förbestämmer två spelare som anses vara på samma nivå och har båda lika stora chanser att ta hem segern. Något som är viktigt att tänka på är att alla banor på de högre nivåerna där betting förekommer är otroligt olika, främst för att göra det svårt för golfspelarna. En spelare kan spela otroligt bra ena dagen och vinna, medan hen kommer på 23:e plats några dagar senare för att banan inte passar spelarens spelstil. Det är därför viktigt att ha i åtanke om man bettar på turneringsspel.